Young Bulls

Στέφανος Μάνος
  Βουλευτής
  stmanos@otenet.gr
Στέφανος Μάνος Ο Στέφανος Μάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Είναι αρκαδικής καταγωγής. Πατέρας του ήταν ο χειρουργός του Ευαγγελισμού Αλέξανδρος Μάνος και μητέρα του η πρωτοπόρος επιχειρηματίας Μαριέττα Πανούτσου.

Το 1963 έλαβε το δίπλωμα Μηχανολόγου-Μηχανικού από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και το 1965 το ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο του HARVARD. Μέχρι το 1977 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της "ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Ε."

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1977 με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Από τον Μάρτιο του 2004 είναι ανεξάρτητος Βουλευτής, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Διετέλεσε από το 1977 ως το 1981 Υφυπουργός Οικισμού στο τότε Υπουργείο Δημοσίων Έργων. Ίδρυσε το υπουργείο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος το 1980 και διετέλεσε πρώτος υπουργός του. Διετέλεσε Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας από το 1980 μέχρι το 1981.

Από τον Απρίλιο του 1990 μέχρι τον Αύγουστο του 1991 διετέλεσε Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, από τον Φεβρουάριο του 1992: Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και από τον Αύγουστο του 1992 μέχρι τον Οκτώβριο του 1993: Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η πολιτική του πορεία είναι συνυφασμένη με μια σειρά μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, όπως είναι:

 • Η δημιουργία των πρώτων πεζοδρόμων στην Αθήνα και στην Ελλάδα.
 • Η αναμόρφωση της πολεοδομικής νομοθεσίας και ο περιορισμός της πυκνότητας δόμησης.
 • Η επιβολή χώρων στάθμευσης στις νέες οικοδομές.
 • Η καθιέρωση της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης.
 • Η προστασία 400 παραδοσιακών οικισμών και η επέμβαση για την σωτηρία της Πλάκας.
 • Η προώθηση της αποκέντρωσης με την εκπόνηση ρυθμιστικών σχεδίων για 7 "αντίπαλες πόλεις" της Αθήνας.
 • Η διακοπή της λειτουργίας του σταθμού της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και η μεταφορά του εργοστασίου Γκαζιού από το κέντρο της Αθήνας (οδός Πειραιώς) στην Ελευσίνα.
 • Η χωροθέτηση και ο περιορισμός των βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην Αττική.
 • Η καθιέρωση των λεωφορειοδρόμων.
 • Η υπογραφή της σύμβασης του Μετρό.
 • Ο σχεδιασμός για την πραγματοποίηση των μεγάλων έργων (αεροδρόμιο Σπάτων, λεωφόρος Σταυρού Ελευσίνας, Ρίο-Αντίρριο) με αυτοχρηματοδότηση.
 • Η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων (ΑΓΕΤ, ΟΤΕ, Βιομηχανία Ζαχάρεως κ.α.)
 • Η υπογραφή των συμβάσεων για την κινητή τηλεφωνία.
 • Η καθιέρωση της απόσυρσης των ρυπογόνων αυτοκινήτων και της αγοράς καταλυτικών για την μείωση του νέφους.
 • Η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και της κίνησης των κεφαλαίων.
 • Η υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 1992.


 • Είναι παντρεμένος και έχει πέντε παιδιά.
   
  Γιώργος Ψαχαρόπουλος
    Βουλευτής (2000-2004)
    gpsach@otenet.gr
  Γιώργος Ψαχαρόπουλος Ο Γιώργος Ψαχαρόπουλος είναι Ιδρυτικό Μέλος του Κόμματος των Φιλελευθέρων και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  Η καταγωγή του είναι από τη Σίφνο. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Πλατεία Κυψέλης. Φοίτησε στην Ανωτάτη Εμπορική (1956-1960), και υπηρέτησε στο Ναυτικό ως Σημαιοφόρος (1960-1962).

  Άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία σαν βοηθός-ερευνητής με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (1962-1964). Το φθινόπωρο του 1964 πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές, με υποτροφία Fulbright, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου από όπου πήρε διδακτορικό στα οικονομικά το 1968. Ήταν φοιτητής του Νομπελίστα καθηγητή T.W. Schultz. Στη διδακτορική του διατριβή ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό της παιδείας στην Ελλάδα, ένα θέμα που συνέχισε να μελετά δια βίου.

  Το ακαδημαϊκό έτος 1968-69 δίδαξε ως επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Χονολουλού. Στην περίοδο 1969-1981 δίδαξε στο London School of Economics, ενώ συγχρόνως ήταν σύμβουλος όλων των διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με θέματα εκπαίδευσης και απασχόλησης (Unesco, ΟΟΣΑ, Διεθνούς Γραφείου Εργασίας), καθώς και των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας πολλών χωρών.

  Το 1981 πήγε στη Διεθνή Τράπεζα στην Ουάσινγκτων, αρχικά ως υπεύθυνος για εκπαιδευτική έρευνα, και αργότερα ως ανώτερος σύμβουλος σε θέματα ανθρωπίνων πόρων (εκπαιδευτική πολιτική, κατάρτιση, απασχόληση, υγεία, ασφαλιστικό, φτώχεια). Στη διεθνή βιβλιογραφία θεωρείται υπεύθυνος για τη στροφή 180 μοιρών της πολιτικής της Διεθνούς Τραπέζης από το να δίνει εκπαιδευτικά δάνεια κυρίως για μεταγυμνασιακή-τεχνική εκπαίδευση, προς τη βασική εκπαίδευση και τη βοήθεια των φτωχών.

  Ύστερα από απουσία 35 ετών επέστρεψε στην Ελλάδα για να διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ΙΟΒΕ (1999-2000).

  Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας δημοσίευσε πάνω από 20 βιβλία και 300 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και εγκυκλοπαίδειες. Πολλές από τις δημοσιεύσεις του ασχολούνται με την Ελλάδα. Εχει αρθρογραφήσει στο Βήμα και άλλες εφημερίδες. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι : Οικονομική της Εκπαίδευσης. Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, Δεκέμβριος 1999. Το πιο πρόσφατο άρθρο του είναι "Economics of Education a la Euro," European Journal of Education, 35 (1) March 2000. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Πορτογαλικά, Ολλανδικά, Ιταλικά, Ρωσικά, Ουγγαρέζικα, Τούρκικα, Αραβικά και Κινέζικα.

  Οι διακρίσεις του περιλαμβάνουν πάνω από 500 αναφορές στο Social Sciences Citation Index, βραβείο της Comparative and International Education Society (1982), καταχώριση στο Who's Who in Economics: A Biographical Dictionary of Major Economists, 1700-1983, by Mark Blaug (MIT Press, 1986. Third edition, Edward Elgar, 1999), Διευθυντής της Comparative and International Education Society (1983-1987), Lauwerys Lecture της Comparative Education Society in Europe (1992), και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων (1999).

  Είναι παντρεμένος από το 1965 με την παιδίατρο Λένα Τυπάλδου-Ψαχαροπούλου. Είναι γονείς του Αντώνη (33 ετών, γεννημένου στο Σικάγο), και της Δάφνης (28 ετών, γεννημένης στο Λονδίνο) που σταδιοδρομούν στην Αμερική. Από τον Αντώνη απέκτησαν πρόσφατα εγγονάκι.

  Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Τα χόμπι του περιλαμβάνουν ελληνική λαϊκή μουσική και ασιατική μαγειρική.

     Σχεδιασμός: Yalos Design. Ανάπτυξη: Imako Interactive
  Σχεδιασμένο για ανάλυση 800x600.